מי שאוכל לבד 14: שטרויסל תפוח עץ בדבש לאחד

* הטור מתפרסם השבוע בוואלה! אוכל.

זו לא שגיאת כתיב בכותרת: המתכון היום הוא לשטרויסל (ולא שטרודל) תפוח עץ בדבש. השטרויסל (Streusel), שמשמעותו בגרמנית היא משהו שזורים או מפזרים, מתייחס לתערובת של סוכר, קמח, חמאה וקינמון, שמעובדת באצבעות הידיים לפירורים קטנטנים, ונזרית על המאפה (בדרך כלל מדובר במאפה של פירות). בחום התנור הפירורים נמסים ויוצרים ציפוי פריך ומענג על המאפה. השטרויסל קיכן (Streuselkuchen), עוגת הפירורים הגרמנית, היא קינוח טעים בפני עצמו, אבל היום התכנסנו כדי להכין קינוח במיוחד לראש השנה: שטרויסל תפוח עץ בדבש לאחד.

כשחשבתי על הגירסה הזו לשטרויסל תפוח בדבש עמדו בפניי כמה אתגרים, רבים מהם ייחודיים להכנת מאפה בגירסה אישית. האתגר העיקרי היה סוגיית הביצה: המתכונים לשטרויסל כוללים בדרך כלל ביצה אחת למאפה בן שמונה מנות. איך בדיוק משתמשים בשמינית ביצה? כיוון שתפקיד הביצה הוא להחזיק את המאפה ולקשור את החומרים יחד, וכיוון שהשטריוסל האישי נאפה בתבנית אישית ונאכל בכפית ישר מהתבנית, ויתרתי לגמרי על הביצה במתכון.

כמו במרבית סוגי המאפים, חשוב מאוד שתפוח העץ שאתם משתמשים בו יהיה מזן המתאים לאפייה. שני הזנים המוצלחים ביותר לאפיה הם גרני סמית (Granny Smith) וגולדן דלישס (Golden Delicious). הגרני סמית הירוק והגולדן דלישס הצהבהב חמצמצים ומאזנים את המתיקות של המאפה. תכונה נוספת חשובה שלהם שהופכת אותם למתאימים לאפייה היא שהם עמידים בחום ולא מתפרקים לרסק תפוחי עץ במהלך האפייה כמו זנים אחרים.

ולסיום, יש לי וידוי קטן: אני מתעב את כדור גלידת הווניל שמסתפח לכל מאפה חם של תפוחי עץ. ולא משנה אם זו גלידת וניל תעשייתית או כזו שנקנתה בגלידריה איכותית או נרקחה בבית, משמנת מתוקה ופולי וניל ממדגסקר. הגלידה פשוט מיותרת. היא מסווה את טעמי המאפה, וגם מוסיפה הרבה קלוריות מיותרות. אם חייבים תוספת קרה לצד המאפה החם, אני תומך נלהב של כף שמנת חמוצה או קרם פרש. אבל גם בלעדי התוספת השטרויסל הזה טעים מאוד.
 
שנה טובה!

מתכון: שטרויסל תפוח עץ בדבש לאחד

המצרכים (לשטרויסל אחד):

2 כפות קמח

¼ כפית אבקת אפיה

כף דבש

קורט מלח

קורט קינמון

כף חלב

כפית שמן (קנולה, חמניות או סויה)

1 תפוח עץ (מזן גרני סמית או גולדן דלישס)

לפירורים:

כף סוכר לבן או דמררה

שתי כפיות קמח

כפית חמאה

קורט קינמון
 
הכנה:

1. מחממים תנור לחום של 200 מעלות צלסיוס.

2. בקערה קטנה מערבבים את הקמח, אבקת האפיה, המלח והקינמון. כשהמצרכים היבשים מעורבבים, מוסיפים את  הדבש, החלב והשמן, ומערבבים לבלילה חלקה (בשלב זה כדאי להשתמש במזלג או במטרפה ידנית).

3. קולפים את תפוח העץ, מרחיקים את הליבה עם הגרעינים, ופורסים לפרוסות דקות. חותכים את הפרוסות ל-4, כדי שיתקבלו ריבועים קטנים ושטוחים של תפוח עץ.

4. מוסיפים את ריבועי תפוח העץ לקערה עם הבלילה, ומערבבים בזהירות, באמצעות כף, עד שכל פרוסות תפוח העץ מצופות היטב בבלילה. נזהרים לא למעוך את תפוח העץ.

5. משמנים קלות תבנית אפייה אישית חסינת חום, ומעבירים אליה את בלילת תפוחי העץ. משטחים בעדינות.

6. בקערית נפרדת שמים את הסוכר, הקמח, החמאה והקינמון. בעזרת קצות האצבעות של שתי הידיים לשים את החומרים בעדינות רק עד שמתקבלים פירורים קטנים. בשלב זה צריך להיזהר לא ללוש יותר מדי כדי שלא יתקבל בצק אחיד. לא נורא, ואפילו טוב מאוד, אם הפירורים לא אחידים, ואם יש גושישים שמכילים מעט יותר חמאה, ואחרים מעט יותר קמח או סוכר.

7. מפזרים את הפירורים שנוצרו על הבלילה שבתבנית. אופים ב-200 מעלות במשך 30 דקות, או עד שהמאפה שחום ומוכן.

8. מגישים חמים, אם רוצים, בלוויית כף של שמנת חמוצה או קרם פרש.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • אביבה  On 13 בספטמבר 2007 at 1:52 pm

    לגבי הביצה – תחליפים טבעוניים ידועים הם חצי בננה מעוכה, או שליש כוס של חמאת בוטנים מדוללת (במים). שניהם "מדביקים" יופי.

  • עומר שומרוני  On 13 בספטמבר 2007 at 7:18 pm

    לדעתי זה אמור להיות מבוטא עם ז, שטרויזל. זהו גם התעתיק שעשו ב"ארלקינו", גלידת השף בירמיהו פינת דיזנגוף, לגלידה בטעם שטרויזל. היא טעימה מאד באמת

  • צביקה טריגר  On 13 בספטמבר 2007 at 7:49 pm

    תודה אביבה, על הטיפים, ותודה עומר, על ההערה. אני אבדוק את עניין התעתיק שוב. השתמשתי בתעתיק ברשימה בדרך ההגייה של האמריקאים, שם למדתי לראשונה לאפות את המאפה הזה. גם בחיפוש באתרי בישול ישראליים נהוג התעתיק "שטרויסל" – מה שלא אומר שזה נכון…

  • קורינה  On 13 בספטמבר 2007 at 9:21 pm

    אפשר להחליף חלק מהקמח באגוזים טחונים דק, איזה שרוצים, איפה שמתחשק.
    במקום סוכר אפשר להשתמש ברסק מה של מנגו.. הניחוח חינמי ורק המחשבה עליו היא תחליף דיאטטי נזירי לעילא.
    כמה עלים של סלביה ירוקה וכהנה.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: