מי שאוכל לבד 20: מרק עדשים

הרשימה התפרסמה השבוע באתר וואלה! אוכל.

"אבל הכנתי את המרק שלך", אמרה אימי בטלפון באכזבה, כשבישרתי לה שאני מרגיש לא טוב ושלא אוכל להגיע לארוחת השבת השבועית. זו אולי המחמאה הגדולה ביותר שאני יכול לקבל על הבישול שלי. יש מאכלים שהיא מזמינה שאביא איתי לארוחות חגיגיות. אבל יש רק מאכל אחד שהיא אימצה לרפרטואר שלה ומכינה אותו בעצמה: מרק העדשים "שלי".

"אז אני אשלח לך עם אפי", היא הציעה, ואני כמובן לא סירבתי. כמה שעות אחר-כך נאבקתי עם צנצנת מלאת מרק עדשים שאבי חתם בידי הברזל שלו, ושום מגבת, חימום או מניפולציה אחרת לא יכלו למכסה שלה, שנדמה היה שהולחם לצנצנת במקום להיות מוברג אליה.

אבל אני מרגיש לא טוב, חשבתי, איך אני אמור להתמודד עם המכסה הזה? דקות ארוכות של מאבק, מגבות, יריעות סיליקון שנועדו לסייע בפתיחת צנצנות, ניסיונות שכנוע, כלום לא עזר. כנראה שהייתי חלש מכדי לפתוח את הצנצנת. בסופו של דבר הצנצנת נכנעה, ותוך כמה דקות נוספות נזכרתי למה המרק הזה כל כך מוצלח: הוא עשיר, סמיך ומהווה ארוחה בפני עצמה. הפסטה שמוסיפים לו לקראת סוף הבישול שותה קצת (ובצדק) מהציר העשיר ומסמיכה אותו והעדשים הירוקות לא מתרככות לגמרי, נותרות "אל דנטה", והופכות את המרקם של המרק הזה למעניין וכמעט נזידי.

אז כיוון שהפיצוציות והסופרים נתנו את האות הרשמי לפתיחת משחקי החורף הקולינריים במטבח על-ידי הצבת קופסאות קרמבו בחזית (למרות שמזג האוויר בשלו ולא ממש משתף איתם פעולה), אני חולק איתכם היום את מרק העדשים "שלי". ההשראה למרק הזה באה מהבשלנית האיטלקייה-אמריקאית ג'יאדה דה לורנטיס, שמשום מה תוכנית הבישול המעולה שלה, "יום-יום איטלקי", לא משודרת בערוץ האוכל הישראלי (רמז!). במשך השנים הפכתי אותו ל"שלי" עם כמה שינויים והתאמות, ומאז הוא אחד מכוכבי החורף במטבח שלי, ומסתבר שבעוד מטבח אחד לפחות.

מרק עדשים (6 מנות)

המרק הזה טוב לרווקים כי הוא כאמור ארוחה שלמה, והוא יחזיק מעמד במשך שבוע במקרר, וטעמו אף ישתפר ככל שיעברו הימים. הוא מתחמם נפלא במיקרו, וכשהוא מחכה בבית אחרי יום עבודה מפרך, תלאות היום מייד נשכחות. אין צורך, אגב, להשרות את העדשים הירוקות.
 
המצרכים:

2 כפות שמן זית

1 בצל לבן גדול, קצוץ

2 גזרים, קלופים וקצוצים לקוביות

2 גבעולי סלרי, קצוצים לקוביות

2 שיני שום, קלופות וקצוצות

קופסת שימורים של קוביות עגבניות (800 גר')

½ קילו עדשים ירוקות

12 כוסות מים, ציר ירקות או ציר עוף

6 ענפי תימין

½ כוס פסטה קצרה (פוזילי, פרפלה או פנה, ואפשר גם פתיתים)

מלח ופלפל שחור
 
להגשה:

גבינת פרמזן מגוררת

שמן זית לזילוף
 
הכנה:

1. מחממים בסיר גדול את השמן.

2. מוסיפים את הבצל, הגזר והסלרי, ומאדים דקה-שתיים.

3. מוסיפים את השום הקצוץ, מלח ופלפל, מערבבים, ומאדים כ-8-10 דקות, עד שהירקות מתרככים, אבל לא מזהיבים. אם הירקות מתחילים להזהיב, מנמיכים את האש.

4. מוסיפים את תכולת קופסת העגבניות, עם הנוזלים, ומערבבים. מביאים לרתיחה, ומבשלים, תוך כדי ערבוב מדי פעם, כ-10 דקות, עד שהנוזלים מתאדים והתערובת מסמיכה מעט.

5. מוסיפים את העדשים ומערבבים עד שכל העדשים מצופות ברוטב העגבניות שבסיר. מוסיפים את הנוזלים (המים או הציר) ואת גבעולי התימין. מערבבים, מגבירים את הלהבה ומביאים לרתיחה על אש גבוהה. כשהמרק רותח, מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית את הסיר, ומבשלים כ-30 דקות, עד שהעדשים כמעט מוכנות.

6. מוסיפים את הפסטה, בוחשים, ומבשלים כ-8 דקות נוספות.

7. כשהמרק מוכן, מסלקים את ענפי התימין.

8. להגשה: מוזגים מהמרק לקערת ההגשה, מזליפים מעט שמן זית, וזורים גבינת פרמזן מגוררת.

9. הערה: כמות הנוזלים במתכון תלויה בסוג העדשים ובפסטה. לפעמים צריך להוסיף עוד כוס או שתיים במהלך הבישול, אם המרק מסמיך מדי לטעמכם. אפשר כמובן גם לוותר על הוספת הנוזלים, ואז מתקבל נזיד עדשים סמיך מאוד, ולא פחות טעים.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • אילנה  On 1 בנובמבר 2007 at 2:45 pm

    על מתכון כל כך מדויק.
    שלי שונה, אנסה את שלך.

  • אמיר  On 1 בנובמבר 2007 at 3:32 pm

    כן אבל מאיפה אני אמצא 6 ענפי תימין

  • idit  On 1 בנובמבר 2007 at 11:56 pm

    Yerukot or Yerukim?
    Adash or Adasha?

  • הנסיכה והעדשה  On 2 בנובמבר 2007 at 9:13 am

    היחיד הוא תמיד עדשה ותמיד נקבה.
    לפעמים הריבוי הוא עדשות (כמו עדשות מגע או עדשות למצלמה) ולפעמים הוא עדשים (כמו נזיד עדשים), אבל מכיוון שהעדשה היא נקבה, אז עדשות מגע הן רכות או קשות ועדשים למאכל הן כתומות או ירוקות.

  • ש'  On 4 בנובמבר 2007 at 10:27 am

    למכסה שלא נפתח:
    להכות עם סכין כמה פעמים על הצד של המכסה (איפה שהוא מחובר לקופסה) עם סכין, לכיוון הפתיחה של הקופסה.
    אח"כ זה נפתח.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: