מי שאוכל לבד 21: עוף בקארי מסמן

* הרשימה מתפרסמת השבוע באתר וואלה! אוכל.

אחד המאכלים התאילנדיים האהובים עלי ביותר הוא קארי מסמן (Massaman). זהו תבשיל שמבוסס על חלב קוקוס, בוטנים, רוטב דגים, תמרינד ועוד תבלינים. השם התאילנדי "מסמן" הוא ככל הנראה שיבוש של המילה "מוסלמי", והוא נוצר בתאילנד בהשראת התבלינים שסוחרי תבלינים פורטוגלים הביאו עמם לחופיה הדרומיים של תאילנד מהודו ומהמזרח התיכון.

במשך שנים נהגתי לאכול עוף בקארי מסמן במסעדה התאילנדית ברחוב שבו גרתי בניו יורק, Spice. בתור סטודנט תפרן זו הייתה עיסקה משתלמת בהחלט: מנה ראשונה ומנה עיקרית בשישה דולר. לפני שלושה שבועות, כשביקרתי בניו יורק, הקפדתי לבדוק האם המסעדה שמרה על רמתה. הקארי היה נפלא כמו שזכרתי, ומייד נעור בי רצון לאכול את התבשיל הזה לעיתים מעט יותר קרובות.

בארץ קשה יחסית למצוא מסעדה שמגישה את המנה הזו. אמנם במינה טומיי ובבית תאילנדי בתל אביב מגישים גירסאות טובות מאוד שלה, אבל למרות זאת, רציתי לנסות ולשחזר את הגירסה של Spice אצלי במטבח. וזה לא פשוט, מסתבר, משום שצריך חומרי גלם שלא תמיד זמינים אפילו בחנויות שמתמחות בייבוא מוצרים מהמזרח הרחוק.

עד שבשבוע שעבר, בביקור בסניף החדש של "מזרח ומערב" ברחוב בר-כוכבא בתל-אביב (פינת דיזנגוף) חייכה אלי מהמדף קופסה של מחית קארי מסמן. קריאה זריזה ברשימת המרכיבים גם הראתה לי שהמחית עשויה ממרכיבים טבעיים בלבד, ללא חומרים משמרים או צבעי מאכל, תוספים נפוצים במחיות קארי רבות. על הקופסה אפילו הופיע מתכון לקארי מסמן, אבל חסרו בו הבוטנים, מרכיב מרכזי וחשוב בתבשיל. קניתי את המחית ואת המצרכים האחרים שבמתכון ולמחרת פצחתי בסידרת ניסויים במטבחי.

מחית קארי מסמן עשוייה מבצלי שאלוט, צ'ילי אדום יבש, שום, למון גראס, גלנגל (סוג של ג'ינג'ר), זרעי כוסברה טחונים וכמון. יש מתכונים למחית מסמן שמכילים גם קנמון, עלי דפנה, כורכום וסוכר דקלים. אבל המחית המוכנה מעולה, ואין צורך לטרוח על איתור כל המרכיבים והכנת המחית בבית.

המתכונים שמצאתי לקארי מסמן שונים מאוד, ובחלקם התוצאה הסופית כלל לא קשורה למאכל שאני זוכר. אבל אני חושב שהצלחתי בסופו של דבר, אחרי תחקיר מעמיק וניסיונות רבים, לשחזר את המנה האהובה מניו יורק בצורה מדוייקת למדי. חברתי עמליה, שקיבלה משלוח מנות, אישרה את ממצאי.

כמו הרבה מאכלים אסיאתיים, רשימת המרכיבים ארוכה מאוד, אבל ההכנה מהירה וקלה מאוד. בתוך פחות מ-20 דקות יש לכם תבשיל מהביל וטעים. בניגוד לתבשילים סיניים למשל, כאן אין צורך לקצץ המון ירקות מראש, ואת הקיצוץ עושים תוך כדי הבישול. כל שצריך זה קפיצה לחנות שמוכרת מוצרים מהמזרח הרחוק והצטיידות בתמרינדי, רוטב דגים, פחיות חלב קוקוס ומחית קארי. אם המצרכים האלה נמצאים במזווה שלכם, המרחק ביניכם ובין הקארי המוכן קצר להפליא.
 

עוף בקארי מסמן

המצרכים (למנה אחת נדיבה):

2 כפות מחית קארי מסמן

1 כף שמן לטיגון (סויה, קנולה, תירס או חמניות, אבל לא זית)

1 פחית נוזלי קוקוס (או חלב קוקוס, אבל לא קרם קוקוס)

1 חזה עוף נקי, ללא עור ועצם, חתוך לקוביות

1 בצל לבן בינוני

1 תפוח אדמה בינוני

2 כפות רוטב דגים

2 כפות סוכר חום

קוביה קטנה של תמרינד לח

50 גרם בוטנים קלויים וקלופים
 
להגשה:

פטרוזיליה או כוסברה קצוצות

אורז בסמטי או יסמין מאודה
 
ההכנה:

1. מחממים את השמן בסיר על להבה בינונית. מוסיפים את מחית הקארי ובוחשים בכף עץ, תוך כדי שמפרקים ומועכים אותה, כדי שתתאחד עם השמן, דקה-שתיים.

2. מוסיפים את נוזלי הקוקוס, רוטב הדגים, התמרינד וקוביות חזה העוף ומבשלים, תוך כדי בחישה מפעם לפעם, כ-5 דקות.

3. מקלפים את הבצל, חוצים, ופורסים לפרוסות דקות. מוסיפים לסיר ובוחשים.

4. מקלפים את תפוח האדמה וחותכים לקוביות קטנות. מוסיפים לסיר ובוחשים.

5. מוסיפים את הסוכר, בוחשים, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כשתי דקות.

6. מכבים את האש, מוסיפים את הבוטנים, בוחשים, מכסים את הסיר, ונותנים לו לנוח כ-5 דקות.

7. מגישים את הקארי עם אורז בסמטי או יסמין מאודה. זורים מעליו את הפטרוזיליה או הכוסברה הקצוצות.
 
הערות וגיוונים:

1. כדי להכין יותר מנות אין צורך להכפיל את כל המרכיבים, כי גם כך יש המון רוטב. ל-3-4 מנות מספיק פשוט להכפיל את כמות העוף, תפוחי האדמה והבצל. מעבר לכך צריך להכפיל גם את כמות מרכיבי הרוטב (מחית הקארי, רוטב הדגים, נוזלי הקוקוס והסוכר).

2. התמרינד לא יתפרק לגמרי ויתאחד עם הרוטב. אפשר פשוט להרחיק אותו כשמסיימים את הבישול (הוא חמוץ מאוד ולא כדאי לנגוס בו).

3. בגלל משך הבישול הקצר קוביות תפוחי האדמה לא יתרככו לגמרי, ויישארו חצי-מבושלות. לכן גם יהיה להן טעם שונה קצת ממה שאנחנו רגילים לו בדרך-כלל.

4. אפשר להחליף את חזה העוף בקוביות של נתחי פרגיות, בקר, פילה של דג לבן (כמו לוקוס או דניס) או חסילונים קלופים. זמן הבישול של נתחי בקר יהיה ארוך בשתי דקות, וזמן הבישול של דגים ופירות ים יתקצר בדקה-שתיים.

5. למנה צמחונית אפשר להחליף את העוף בקוביות גדולות של טופו ואת רוטב הדגים במלח לפי הטעם.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • משתמש אנונימי (לא מזוהה)  On 7 בנובמבר 2007 at 7:13 pm

    נקרא די טעים אבל משונה, עוף עם רוטב דגים?
    מאוד מאוד קשה להכנה, הטעם לא ברור,
    אין דרך לעשות מתכון קל יותר ?

  • ניר  On 7 בנובמבר 2007 at 7:45 pm

    רוטב דגים מאוד נפוץ בהמון תבשילים תאילנדים, עם עוף/חזיר/בקר או בלעדיו.

    ולטובת מי שלא מכיר, הריח מפחיד, אבל הטעם יוצא מעולה ובלי זה זה לא תאילנדי.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: