עוגת סלק (?!) (הצצה אל מאחורי הקלעים של "מי שאוכל לבד")

בשבועות האחרונים אני עושה ניסיונות בסלק. לא כל הנסיונות מצליחים, וחלקם אפילו נכשלים באופן קולוסאלי. זה לא אומר שלא היה שווה לנסות. בדרך כלל מפרסמים רק מתכונים מוצלחים, ועל הניסיונות הכושלים איש לא יודע; פח האשפה הנאמן שומר אותם בסוד.

אבל הפעם החלטתי לחשוף כישלון כזה, ולא להותיר אותו ביני ובין פח האשפה שלי, פשוט כי הוא כל כך שערורייתי. אז הנה הפעם מתכון שלא יופיע במדור שלי בוואלה! אוכל, "מי שאוכל לבד", אבל חשבתי שהוא מספיק מעניין (ומופרע), שכדאי יהיה בכל זאת לכתוב עליו. אתם מוזמנים לנסות (אבל זה על אחריותכם), ואני כמובן אשמח לשמוע חוויות ורשמים.

את עוגת הסלק ניסיתי בעקבות אתגר שזרק מארק ביטמן, "המינימליסט", מהטור הנפלא בניו יורק טיימס. בהערת אגב במתכון שהוא נתן לעוגת תפוחים הוא כתב: "כדאי לנסות להחליף את תפוחי העץ שבמתכון בסלק נא, לצבע ולטעם לא שיגרתיים". אני לא אחד שיירתע מניסיונות קולינריים, ולכן עשיתי כל מיני נסיונות (בין השאר שיניתי את כמויות הסוכר והחמאה, שהיו מוגזמות בעיני), אבל לשווא. אמנם, העוגה שמתקבלת היא בעלת צבע סגול בוהק, פסיכדלי כמעט, אבל הניחוח שלה הוא ניחוחו הבלתי הגיוני של בורשט מעורב בעוגה בחושה. צריך לנסות כדי להאמין.

שיעור חשוב ושימושי אחד למדתי מההרפתקה הזו: אפשר להכין עוגה בחושה במעבד מזון. אני לא בטוח שזה בהכרח יותר נוח ממיקסר, אבל למי שאין מיקסר או אין כוח להתעסק איתו, מעבד המזון נותן תוצאה לא פחות טובה. גם אם לא תכינו בקרוב עוגת סלק, אבל אתם אוהבים עוגות בחושות, כדאי לנסות אותן במעבד המזון. דווקא כאן, ההצלחה בטוחה יותר.

 

עוגת סלק

המצרכים:

200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

2 פקעות סלק בינוניות, קלופות וחתוכות לקוביות

½ 1 כוסות סוכר לבן

4 ביצי חופש אורגניות

½ 2 כוסות קמח לבן

2 כפיות אבקת אפיה

½ כפית מלח

½ כוס רוויון

ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מניחים את קוביות הסלק (הלא מבושלות) במעבד מזון שמותקן בו להב הפלדה. מועכים את הסלק למחית חלקה. חשוב להתאזר בסבלנות ולהפעיל את מעבד המזון עד שהסלק מעוך לגמרי, לא מגורר. מוציאים את הסלק לקערה.

3. מניחים בקערת מעבד המזון, עם להב הפלדה (אין צורך לשטוף אותה), את החמאה והסוכר (שומרים את אריזת החמאה לשימון התבנית). מערבבים עד שמתקבלת תערובת כמעט אחידה. כשהמכשיר פועל, מוסיפים דרך הפתח שבמכסה את הביצים, אחת אחת. מוסיפים ביצה נוספת רק לאחר שקודמתה נבלעה לגמרי בבלילה. מפסיקים את פעולת המעבד, שופכים פנימה את מחית הסלק, ומפעילים שוב.

4. בקערה גדולה מערבבים את הקמח, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים ⅓ מתערובת הקמח למעבד המזון הפועל. מוסיפים ½ מכמות החלב, לאחר מכן ⅓ נוסף מהקמח, שאר החלב, ולבסוף שאר הקמח. מערבבים רק עד שהבלילה נראית פחות או יותר אחידה. היא תיראה מעט "מופרדת", כמו בגבינה שבה גושי הגבינה נפרדים מהמים, אבל זה בסדר.

5. משמנים בעזרת החמאה שנותרה על נייר העטיפה שתי תבניות אינגליש קייק או תבנית קוגלהוף. מפזרים על התפניות כף קמח לבן, מטים לכל הכיוונים כדי שהקמח יצפה את שכבת החמאה, ולבסוף הופכים את התבניות מעל הכיור או פח האשפה ומנערים את עודפי הקמח.

6. מעבירים את התערובת לתבנית, מכניסים לתנור ואופים עד שהעוגה מוכנה. אם משתמשים בשני תבניות אינגליש קייק, אופים כ-45-50 דקות. בתבנית קוגלהוף זמן האפיה יהיה כשעה.

7. מוציאים את העוגה מהתנור, ומניחים לה להתקרר בתבנית כ-40 דקות. לאחר מכן, הופכים את העוגה לצלחת הגשה.

עוד מתכוני סלק

סלט סלק ואבוקדו

צזיקי סלק צלוי

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • טלי  On 13 באפריל 2008 at 9:10 pm

    כל הכבוד על האומץ הכפול- לאפות ולפרסם…
    הצבע הפסיכדלי בתמונה הוא מלפני אפיה, נכון? איך זה נראה אחרי?..

  • צביקה טריגר  On 22 באפריל 2008 at 11:41 am

    תודה, טלי. העוגה האפוייה יצאה בסגול כהה. אין לי תמונות שלה, כי מרוב מפח נפש בגלל הטעם המשונה שלה זרקתי אותה לפח לפני שזכרתי לצלם…

  • נטע  On 25 באפריל 2008 at 1:11 pm

    אכן – רשימה ממטבחו של שף על סמי הזיה. חבל שהעוגה תויקה בפח לפני שנוסתה…
    אך מה שבאמת רציתי לזרוק כאן לחלל התגוביה הוא (והשאלה מופנית כמובן גם לטלי אשת המילים): מה שמה בעברית של הפעולה בה מגישים עוגה מהכלי לצלחת, או כל מאכל אחר לצורך העניין? (השאלה פתורה רק לענין מרק, שאותו כידוע יוצקים). התשובה "מגישים" אינה נכונה כמובן.
    אנא אנשים טובים- עזרו. זה טורד את מנוחתי כמעט כמו הרעיון על עוגה מסלק.

  • נטע  On 25 באפריל 2008 at 1:18 pm

    תודה לאל. לפעמים רק הוספת תגובה לרשימה כלשהיא גורמת לך, בעת שאת בוחנת אותה לאחר מעשה, להיווכח בשעה, ולפיכך בעובדה שכבר שעתיים שאינך לומדת… וד"ש לצביקה מיושבת כסאות סטודנטים ותיקה בפקולטה שלך

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: